Kuchnia to bez
wątpliwości najważniejsze miejsce w domu. Spędzamy w niej sporo
czasu, zarówno podczas przyrządzania posiłków jak i spotkań towarzyskich . Funkcjonalnie zaprojektowana kuchnia odwzajemnia się wygoda i estetyką.
Dobre rozmieszczenie sprzętu AGD i blatów roboczych zaoszczędzi nam zbędnych kroków. Prawidłowa aranżacja kuchni, nawet dla ludzi niezbyt lubiących gotować sprawi, że kucharzenie stanie się przyjemnością.
Co zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię?
Należy w miarę możliwości się zasad ergonomii.
Oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Przeważnie prace kuchenne rozpoczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Potem następuje jego mycie w zlewozmywaku i obróbka na blatach roboczych. Proces kończy się przy kuchence.
Rozstaw urządzeń kuchennych należy zaplanować zgodnie z zasadą trójkąta roboczego.
Reguła ta mówi, że rozmieszczenie podstawowych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta powinny się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Prawidłowy podział na strefy zmniejsza czas poświęcony na codzienne czynności.
Wyróżniamy 5 głównych stref:
Blaty robocze
Powinny one oddzielać od siebie urządzenia kuchenne. Pomiędzy kuchenka, a zlewozmywakiem powinien znajdować się blat. Zdecydowanie ułatwia to pracę w kuchni. Wygodnie się pracuje w kuchni, gdy jest blat roboczy po obu stronach kuchenki. Niestety nie zawsze w praktyce udaje się zastosować wszystkie zasady. warto jednak do nich dążyć.
projektant wnętrz Lublin - Vena - Urszula Tomaszewska
Nasze realizacje można obejrzeć na stronie - Meble kuchenne Lublin - Vena
Zapraszam także do zapoznania się z publikacją: Ile kolorów na podłodze
oraz Trudne wnętrza
Dobre rozmieszczenie sprzętu AGD i blatów roboczych zaoszczędzi nam zbędnych kroków. Prawidłowa aranżacja kuchni, nawet dla ludzi niezbyt lubiących gotować sprawi, że kucharzenie stanie się przyjemnością.
Co zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię?
Należy w miarę możliwości się zasad ergonomii.
Oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Przeważnie prace kuchenne rozpoczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Potem następuje jego mycie w zlewozmywaku i obróbka na blatach roboczych. Proces kończy się przy kuchence.
Rozstaw urządzeń kuchennych należy zaplanować zgodnie z zasadą trójkąta roboczego.
Meble kuchenne Lublin - Vena- Prawidłowy układ kuchni |
Reguła ta mówi, że rozmieszczenie podstawowych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta powinny się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Prawidłowy podział na strefy zmniejsza czas poświęcony na codzienne czynności.
Wyróżniamy 5 głównych stref:
Meble kuchenne Lublin - Vena |
- strefa zapasów,
- przechowywania,
- przyrządzania posiłków,
- zmywania,
- gotowania i pieczenia.
Blaty robocze
Powinny one oddzielać od siebie urządzenia kuchenne. Pomiędzy kuchenka, a zlewozmywakiem powinien znajdować się blat. Zdecydowanie ułatwia to pracę w kuchni. Wygodnie się pracuje w kuchni, gdy jest blat roboczy po obu stronach kuchenki. Niestety nie zawsze w praktyce udaje się zastosować wszystkie zasady. warto jednak do nich dążyć.
projektant wnętrz Lublin - Vena - Urszula Tomaszewska
Nasze realizacje można obejrzeć na stronie - Meble kuchenne Lublin - Vena
Zapraszam także do zapoznania się z publikacją: Ile kolorów na podłodze
oraz Trudne wnętrza