Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni to temat warty rozważenia, bowiem w kuchni szczególnie jest ona podatna na uszkodzenia. Zagraża jej sporo: woda, tłuszcze i lecące z ręki przedmioty. Powinna to wszystko przetrwać bez uszkodzeń.

Na podłogę w kuchni można użyć prawie każdy rodzaj materiałów stosowanych na podłogi. Nie sprawdzają się jedynie wykładziny dywanowe. Przy decyzji musimy przede wszystkim zwrócić uwagę nasz styl bycia. Jeśli gotujemy głównie herbatę  to praktycznie każda podłoga będzie w stanie nieskazitelnym służyć nam przez wiele lat. 

Meble kuchenne Lublin
Meble kuchenne Lublin - Vena


Dużo większe obostrzenia ma podłoga do kuchni, w której prowadzi się dynamiczne życie i dużo się gotuje.
Wówczas podłoga musi być szczególnie trwała i wygodna do utrzymania w czystości. 

Terakota

Najczęściej stosowanym materiałem jest terakota. Bez wątpliwości materiał praktyczny, łatwy do utrzymania i bardzo trwały. Jednak zimny i twardy.

Gress

Gres polerowany to obecnie modny materiał. Efektowny połysk powoduje, że chętnie wkomponowujemy go w aranżację wnętrz. 

Meble kuchenne Lublin - Vena


Ja osobiście mam dużo obaw, gdy w takiej kuchni będą urzędować dzieci, bowiem gres polerowany jest śliski, szczególnie gdy się rozleje na niego woda. Alternatywą może być półpoler.

Zapraszam do śledzenia bloga, bowiem w następnych publikacjach napiszę o kolejnych materiałach stosowanych na podłogę w kuchni.

Aranżacje wnętrz Lublin - projektant Urszula Tomaszewska

Warto wiedzieć:
  1. Modna kuchnia
  2. Aranżacje kuchni Lublin