Na wstępie jest plan, czyli projekt. Niby to takie
oczywiste, niestety wpierw kupujemy,
dopiero później analizujemy czy pasuje. Niekiedy dopiero wtedy zgłębiamy swoją
wiedzę i żałujemy, że nie kupiliśmy czegoś innego.
Prześledzenie ofertą rynku przed zakupem sprzętu AGD to
właściwa kolejność.
Oferta rynku jest tak szeroka, że można zginąć w nawale
wiedzy, tym bardziej, że każda sroczka swój ogonek chwali, a obsługa polecając
nam sprzęt AGD często kierują się swoim własnym interesem zamiast potrzebami
klienta.
Niekiedy w ferworze zakupów wpadamy w euforię i kupujemy
sprzęt z niepotrzebnymi funkcjami , których tak naprawdę nie nigdy
wykorzystamy.
Warto mieć sporo dystansu przy podejmowaniu decyzji przy
zakupie sprzętu AGD.
Sądzę, że podejścia do zakupu nowej kuchenki powinny być co
najmniej dwa. Pierwszy musi być wywiad. Następnie po zapoznaniu się z tematem
analiza. Szkoda pieniędzy na zbędne funkcje należy przeanalizować z jakich
będziemy rzeczywiście korzystać.
Kuchenki dzielą się one z na trzy grupy:
Wolnostojące
To kuchenki nie wymagające zabudowy meblowej. Produkowane są
w dwóch wymiarach: 50 i 60 cm .
Wystepują w kolorze: białym, srebrnym, brązowym i czarnym. Może to być kuchenka
z płytą gazową i piekarnikiem elektrycznym, a także z piekarnikiem gazowym
(coraz rzadziej spotykana).
Atutem takiej kuchenki jest niższa cena niż pod zabudowę
oraz duzo większa powierzchnia płyty gazowej.
Jest jednak trudniejsza w utrzymaniu czystości, bowiem
okruchy, które dostają się pomiędzy kuchenkę i szafkę są dość trudne do
wydobycia.
Rozważyć należy czy w naszym wnętrzu kuchenka będzie
umieszczona razem z piekarnikiem, czy też oddzielnie.
Kuchenki pod zabudowę
Są to kuchenki przeznaczone do wbudowania w szafkę. Mają w
zależności od modelu jeden lub dwa panele sterowania.
Daje nam to możliwość osobnego umieszczenia piekarnika np. w
słupku na wysokości oczu.
Odrębnie umieszczona płyta gazowa lub elektryczna daje dużo
większe możliwości aranżacyjne. Pod nią można umieścić podręczne szuflady ze
sztućcami i garnkami.
Wbudowana w blat jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
Warto zwrócić uwagę na to, że z reguły płyta gazowa
zamontowana w blacie jest niestety mniej pakowna od wolno-stojącej. Niekiedy w
zależności od układu palników trudno na niej pomieścić cztery garnki na raz.
Dobrze jest na to zwrócić uwagę przy zakupie płyty.
Jaką wybrać?
Należy wybrać sprzęt zgodny ze swoimi potrzebami. Osobom
gotującym z przymusu w zupełnosci wystarczy urządzenie wyposażone w podstawowe
funkcje.
Kucharze z zamiłowania docenią urządzenia o bardziej
rozbudowanych możliwościach.
Alfabet funkcji kuchenek
AquaClean – specjalny pogram służący do czyszczenia wnętrza
piekarnika.
Bardzo pomocna funkcja do czyszczenia piekarnika. Wymagaja
od użytkownika jedynie wlania do blachy pół litra wody i uruchomienia funkcji
za pomocą odpowiedniego guzika. Cały proces przebiega w temperaturze 50° C i
trwa 30 minut, a po jego zakończeniu wystarczy przetrzeć piekarnik wilgotną
szmatką.
Autofocus- funkcja występująca w płytach ceramicznych
gwarantująca optymalny wybór wielkości pole grzewczego do wielkości naczynia w
sposób automatyczny. Dodatkowo rozwiązanie uniemożliwia włączenie pola, gdy
naczynie umieszczone jest poza strefą grzejną .
Bezpieczna rączka – rączka drzwiczek piekarnika kuchenki
uniemożliwiająca dzieciom otworzenie piekarnika.
Bezpieczne zawiasy – zabezpieczają przed przygnieceniem
palców i umozliwiają łatwy demontaż drzwi piekarnika.
Blokada drzwi piekarnika – zintegrowana w uchwycie mała
dźwignia. Zabezpieczająca drzwi przed niekontrolowanym otwarciem. Funkcja
bardzo przydatna dla rodzin z małymi dziećmi.
C max – specjalna funkcja umożliwiająca bardzo szybkie
nagrzewanie piekarnika do żądanej temperatury gwarantując oszczędność czasu.
Chłodny obieg powietrza – włączenie wentylatora bez
ustawiana temperatury powoduje, że w piekarniku można łagodnie rozmrażać
mrożonki lub suszyć grzyby
Drabinki do wkładów piekarnika - specjalne boczne drabinki
wykonane ze stali nierdzewnej, ułatwiające wsuwanie lub wyciąganie wkładów.
Dodatkowo drabinki można łatwo zdemontować, aby umyć w zmywarce do naczyń. Po
ich usunięciu piekarnik jest wygodny w czyszczeniu.
Dual – poszerzane podwójne pole grzejne stosowane w
kuchniach elektrycznych ceramicznych. Pozwala ono na ekonomiczne ogrzewanie
garnków o różnej średnicy. W zależności od wielkości naczynia można włączyć
jedynie pole wewnętrzne lub dodatkowo pole zewnętrzne.
EcoClean – specjalna emalia stosowana w piekarnikach. Jej
atutem jest zdolność odbijania ciepła do wnętrza piekarnika. Dzięki temu ciepło
równomiernie rozkłada się we wnętrzu piekarnika, co dobrze wpływa na potrawę i
na zużycie energii elektrycznej. Ponadto właściwości emalii zmniejszają ilość
zanieczyszczeń osadzających się na ściankach piekarnika, co znacznie ułatwia
proces czyszczenia.
Elektryczna zapalarka gazu – rozwiązanie stosowane w
niektórych kuchniach z płytą gazową, ułatwiające obsługę urządzenia. Funkcja
pozwala korzystać z kuchenki bez użycia zapałek. Elektryczna zapalarka może
występować w dwóch wersjach- przycisku obsługującego wszystkie pola ( w celu
uruchomienia palnika należy przekręcić pokrętło i przycisnąć przycisk
iskrownika) oraz pełnego zintegrowania z pokrętłem ( w celu uruchomienia
palnika wystarczy tylko przekręcić odpowiednią gałkę).
Emalia katalityczna – wysokiej jakości specjalna emalia,
którą pokrywa się wnętrze piekarnika, a zwłaszcza trudnodostępne miejsca. Jej
rolą jest pochłanianie drobin tłuszczu i rozkładanie ich podczas pieczenia lub
grillowania.
Emalia łatwoczyszczącą – świetnej jakości materiał, którym
poryte są wnętrza piekarników. Bardzo gładka powierzchnia o małej przyczepności
powoduje niski stopień jej zabrudzenia i szybkość czyszczenia. Jest ona bardzo
trwała .
Funkcja Pizza – specjalny program wielofunkcyjnego
piekarnika służący specjalnie do przygotowania ciasta oraz pizzy, tak, aby były
one soczyste w środku i chrupiące na wierzchu. Dzięki rozprowadzaniu ciepła w
podobny sposób jak ma to miejsce w piecu opalanym drewnem udaje się uzyskać ten
efekt.
Grzejnik dolny – sposób pieczenia szczególnie przydatny do
opiekania spodów ciast w formach ustawionych na ruszcie.
Grzejnik dolny + grzejnik górny - Przydaje się do pieczenia
chleba lub pieczenia dziczyzny w brytfannie.
Grzejnik górny – sposób nagrzewu nadaje się do pieczenia
górnej części ciast i tak zwanego zarumieniania.
Higliht – nazwa szybkogrzejnych pól, używanych w kuchniach
elektrycznych ceramicznych, cechujacych się bardzo krótkim czasem nagrzewu.
Maksymalna temperatura osiągana jest w ciągu zaledwie kliku sekund.
Opiekacz + grzejnik górny – sposób nagrzewu, w czasie,
którego włączony jest opiekacz oraz grzejnik umozliwiający uzyskanie większej
powierzchni grzejnej. Funkcja przydatna do grillowania na ruszcie dużych porcji
oraz opiekania drobiu na rożnie obrotowym.
Opiekacz elektryczny- umieszczona w górnej części piekarnika
grzałka, pozwala na przyrządzenie różnych potraw z grilla – opiekanie dużych
porcji mięsa, przygotowywanie kiełbasek rusztu, tostów, itp. Chrupkie potrawy
uzyskuje się opiekając je przy włączonym wentylatorze.
Oświetlenie piekarnika – żarówka umieszczona we wnętrzu
piekarnika. Oświetlenie umożliwia użytkownikowi kontrolować procesy pieczenia.
Palnik WOK- specjalny palnik gazowy z podwójnym lub
potrójnym płomieniem, charakteryzujący się większą mocą oraz szybszym
ogrzewaniem naczynia. Bardzo przydatna funkcja przy gotowaniu pierogów, nie
rozklejaja się. Pozwala szybko zagotować .
Podwyższony rant – występuje w kuchniach elektrycznych
ceramicznych specjalna podwyższona ramka na płycie, zatrzymująca płyny kipiące
podczas gotowania na polu płyty. Zabezpiecza on meble przed zalaniem.
Pole brytfanka – pole grzejne zastosowane w kuchniach
ceramicznych o kształcie połączonego okręgu i półokręgu, umożliwiające
użytkowanie nietypowych naczyń z dnem o przekroju okrągłym lub owalny, np.
brytfanny.
Potrójne pole grzejne – poszerzone potrójne pole grzejne
stosowane w kuchniach ceramicznych umożliwiające idealne dopasowanie średnicy
do wielkości stawianego na nim garnka. Dzięki temu oszczędzamy energię
elektryczną , nie tracimy ciepła ogrzewając małe naczynie.
Programator elektroniczny Te – programator pełniący rolę
minutnika z sygnalizatorem dźwiękowym, umożliwiający programowanie godziny
włączenia i wyłączenia piekarnika oraz przedniego lewego pola grzejnego płyty
ceramicznej. Wyświetlacz elektroniczny wskazuje bieżący czas.
Programator elektroniczny Tt – programator umożliwiający
programowanie godziny włączenia i wyłączenia oraz przedniego lewego pola
grzejnego płyty ceramicznej. Programator wyposażony jest w specjalną
termosondę, która umożliwia kontrolowanie temperatury przygotowywanej potrawy.
W chwili kiedy potrawa osiągnie żądaną temperaturę piekarnik wyłączy się
automatycznie, o czym poinformuje równocześnie sygnalizacją dźwiękową. Czytelny
wyświetlacz elektroniczny wskazuje bieżący czas i temperaturę wewnątrz potrawy.
Prowadnicę teleskopowe – specjalne prowadnice zastosowane w
niektórych piekarnikach elektrycznych, umożliwiające pojedyncze bardzo proste
wkładanie bądź wyjmowanie blach, bez konieczności sięgania ręką do nagrzanego
wnętrza. Każdy teleskop wyposażony jest w ogranicznik wysunięcia, a specjalna
konstrukcja powoduje, że prowadnice zachowują poziom nawet przy całkowitym
wysunięciu. Można je obciążać aż do 15 kg .Podczas czyszczenia piekarnika można je
łatwo zdemontować bez użycia specjalnych narzędzi. Zastosowanie stali
nierdzewnej zapobiega korozji.
Rożen obrotowy - rodzaj rożna elektrycznego umożliwiający
opiekanie dużych porcji mięsa w sposób obrotowy. W zależności od wielkości
potrawy można włączyć grzałkę opiekacza lub dodatkowo grzejnik górny.
Ruszt dzielony – ruszt stosowany na płytach kuchniach
gazowych i gazowo-elektrycznych, w formie dwóch oddzielnych części. Forma
dzielona ułatwia ich czyszczenie.
Ruszt jednoczęściowy - ruszt uzywany na płytach w kuchniach
gazowych i gazowo-elektrycznych w formie jednej całościowej siatki. Jest
stabilnym podłożem dla garnków o zróżnicowanej wielkości.
Sabaf – rodzaj palnika stosowanego w elektrycznych płytach
ceramicznych, umożliwiający zaprogramowanie samoczynnego zredukowania stopnia
grzania. Stawiając garnek na płycie nastawiamy zazwyczaj na najwyższy stopień
grzania, by po kliku minutach zmniejszyć go na dowolny niższy poziom. Redukcja
stopnia grzania nastąpi automatycznie po uprzednim zaprogramowaniu. Funkcja ta
pozwala nam na zajecie się innymi sprawami podczas gotowania.
Szaszłyk – specjalny wieloszpilowy obrotowy rożen,
ułatwiający szybkie i wygodne przygotowanie dużej porcji pieczonego mięsa.
Pozwala on na pieczenie na wszystkich czterech szpilach jednocześnie mięsa o
całkowitej wadze łącznej do 1
kg w ciągu zaledwie 40 minut .
Szybkogrzejna płyta elektryczna – pole grzejne uzywane w
niektórych, kuchniach elektrycznych lub gazowo-elektrycznych w formie płytki
żeliwnej charakteryzującej się podwyższoną mocą, co wpływa na skrócenie czasu
przygotowania posiłków. Płyta taka oznaczona jest na środku czerwonym punktem.
Termoobieg – funkcja, której podstawę stanowi wentylator
wraz ze specjalną grzałka, zapewniający utrzymanie wewnątrz piekarnika
równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza, z możliwością regulacji temperatury
w zakresie około 50-280 ° C.
Termoobieg umożliwia przygotowanie potraw na kilku poziomach
równocześnie. Pieczenie w strumieniu gorącego powietrza pozwala na obniżenie
temperatury w piekarniku oraz skrócenie czasu wypieku, a przez to zmniejszenie
zużycia energii. System ten pozwala na zminimalizowanie stopnia zabrudzenia
komory oraz na poprawienie walorów smakowych potraw poprzez ograniczenie
wypływu tłuszczów .
Termoobieg + grzejnik dolny – sposób nagrzewu, w którym
współdziała wentylator grzała pierścieniowa oraz grzejnik dolny. Dzięki
równomiernej cyrkulacji powietrza możliwe jest pieczenie placków i drobnych
ciastek na kilku poziomach równocześnie. Taki sposób nagrzewu nadaje się
znakomicie do wypieku pizzy, a także do pieczenia ciast z owocami.
Termosonda do potraw – specjalny czujnik kontrolujący
temperaturę wewnątrz potrawy podczas pieczenia. Piekarnik wyłącza się
automatycznie w chwili osiągnięcia żądanej temperatury oraz włącza alarm.
Termosonda pozwala uniknąć niedpoieczonych potraw.
Timer mechaniczny – pokrętło umieszczone na panelu
sterowniczym, w kuchniach sterowanych ręcznie, umożliwiające ustawienie czasu
pracy piekarnika.
Uniwersalna taca szklana – elegancka żaroodporna taca
szklana nadająca się do pieczenia mięs, ciast, podgrzewania posiłków. Jest
lekka, odporna i łatwa w czyszczeniu. Można bezpośrednio w niej podawać potrawy
na stół.
Wentylator + opiekacz – ciepło wytwarzane podczas opiekania
podlega cyrkulacji za sprawą włączonego wentylatora. Funkcja ta jest uzyteczna
do opiekania dużych porcji mięsa. Bez potrzeby obracania go na ruszcie. Obieg
gorącego powietrza powoduje, zasklepianie porów mięsa, co zapobiega wypływowi
tłuszczu. Przyrządzane potrawy są chrupkie, a wnętrze piekarnika jest
stosunkowo czyste.
Wkład z emalii katalitycznej – emalia katalityczna degraduje
w wysokiej temperaturze wszystkie znajdujące się na niej substancje tłuszczowe
i pozostałości potraw. Po ich wypaleniu wnętrze piekarnika czyści się miękką
szmatką lub zmiotką lub przy większych zabrudzeniach ciepłą wodą. Zaletą emalii
katalitycznej jest jej stosunkowo jasna barwa co sprawia że komora piekarnika
jest dobrze widoczna. W razie znacznego zabrudzenia wkłady z emalii
katalitycznej można łatwo wymienić.
Wskaźnik ciepła resztkowego – specjalny wyświetlacz
umieszczony na płycie ceramicznej, oddzielny dla każdego pola grzejnego
informuje użytkownika o tym, które pole grzejne jest nadal ciepłe. Ta
bezpieczna funkcja zapewnia komfort obsługi i energooszczędność poprzez
wykorzystanie nagromadzonego ciepła do dalszego gotowania lub podgrzewania.
Zabezpieczenie przeciwwypływowe - dotyczy palników płyty
gazowej lub palnika w piekarniku elektrycznym. Automatycznie odcina dopływ gazu
w przypadku jego zalania lub zdmuchnięcia. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie
dochodzi do zatrucia się ulatniającym gazem.
Zdejmowane drzwi piekarnika – rozwiązanie umożliwiające
całkowite ściągnięcie drzwi piekarnika co ułatwia jego czyszczenie.
Projektant wnętrz Lublin - Urszula Tomaszewska
Aranżacje Wnętrz Vena Lublin