Ergonomia w kuchni

Meble kuchenne powinny być przede wszystkim  zaprojektowane w sposób ergonomiczny. 

Co decyduje o wygodzie w kuchni?

  1. Odpowiednie usytuowanie sprzętu AGD
  2. Odpowiednia ilość blatów
  3. Właściwa wysokość szafek 

Ergonomia  to również dobrze zaprojektowane oświetlenie powierzchni roboczych. 
Aby pracować w kuchni bardziej efektywnie musimy także uwzględnić dobre, łatwe do utrzymania materiały zużyte do wyprodukowania mebli kuchennych.

 Prawidłowa wysokość szafek dolnych to 85 - 90 cm . Wymiar ten jest uzależniony od wzrostu użytkowników. Wymiar 90 cm wskazany jest dla ludzi powyżej 185. Prawidłowe zamontowanie blatów, pozwoli uniknąć garbienia się przy przygotowaniu posiłków. 
Górne meble zawieszamy co najmniej 50 - 60 centymetrów nad blatem. Umieszczenie na tym poziomie mebli ułatwia sięganie po przedmioty, jednocześnie meble nie przeszkadzają nam w pracy.

Więcej o ergonomii kuchni:


Projektant wnętrz Lublin - Urszula Tomaszewska