Sfery w kuchni

Tak naprawdę w naszych realiach małych kuchni dość trudno trzymać się tych wytycznych. Jednak mimo wszystko warto o nich, bynajmniej wiedzieć.


Trójkąt roboczy
Z reguły czynności kuchenne rozpoczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Potem przychodzi jego mycie w zlewozmywaku oraz obróbka na blatach roboczych. Proces kończy się przy kuchence.
Rozmieszczenie urządzeń kuchennych dobrze jest zaplanować posługując się regułą  trójkąta roboczego.
Zasada ta mówi, że ustawienie głównych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zaoszczędzić czas poświęcony na codzienne czynności.
Wyróżniamy 5 podstawowych stref: strefa zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia.
Ze względu na to, że większość czynności kuchennych zaczyna się od wyjęcia niezbędnych do gotowania produktów, zaraz przy wejściu powinna stać lodówka.  szafka przeznaczona do przechowywania żywności.
Blisko drzwi powinna się również znaleźć szafka będąca miejscem do przechowywania zakupów. Następnie zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki bardzo potrzebne są blaty. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.

Meble kuchenne Lublin - Vena - projektant wnętrz Urszula Tomaszewska
Więcej o ergonomii na: Ergonomiczna kuchnia - nagranie dla ITVL