Kuchnia to bez wątpliwości najważniejsze miejsce w domu. Spędzamy w niej dużo
czasu, zarówno podczas przyrządzania posiłków jak i towarzyskich rozmów. Prawidłowo urządzona kuchnia odwzajemnia się wygoda i estetyką.
Właściwe zaplanowanie układu sprzętu i blatów roboczych oszczędzi nam zbędnych kroków.
Poprawna aranżacja kuchni, daje łatwość w przygotowywaniu posiłków.
Co zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię?
Wystarczy trzymać się zasad ergonomii, oto kilka rad.
Trójkąt roboczy
Najczęściej prace kuchenne rozpoczynamy od wyjęcia produktu z chłodziarki. Później następuje jego mycie w zlewozmywaku oraz obróbka na blatach roboczych. Całość przygotowań kończy się przy kuchence.
Układ urządzeń kuchennych należy zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego.
Zasada ta mówi, że rozmieszczenie podstawowych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zmniejszyć czas poświęcony na codzienne zajęcia w kuchni.
Wyróżniamy 5 podstawowych stref:
Nieopodal wejścia musi się również znaleźć szafka do przechowywania zakupów. Po niej zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze powinny oddzielać od siebie sprzęty kuchenne. koniecznie blat powinien znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem. Miejsce do odstawienia zaplanowane z dwóch stron kuchenki usprawnia przyrządzanie posiłków.
Wedle zasad wygody, czasami niestety nie da się tego w praktyce zastosować, główny blat roboczy powinien mieć co najmniej 80 cm i znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem.
Ułatwiajmy sobie życie
Bez wątpienia zastosowanie szuflad polepszy dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Wyjęcie czegoś umieszczonego z tyłu szuflady jest o wiele wygodniejsze niż wystawianie i wstawianie przedmiotów z szafki.
Szuflady z cichym domkiem umożliwiają korzystanie z kuchni bez hałasu. Idealnie zdają egzamin w otwartych kuchniach, bowiem kłapanie szuflad może rozpraszać uwagę osób korzystających z salonu. System do jednej szuflady podraża kuchnię o ok. 150 zł.
Podobne zastosowanie mają kosze cargo, należy jednak mieć na uwadze fakt, że kosze cargo zabierają nam część powierzchni szafki na system jezdny, tym samym jej pakowność jest mniejsza.
Specjalne spowalniacze można również stosować w drzwiczkach.
W górnych szafkach można zamontować specjalne mechanizmy, pozwalające na delikatne podnoszenie frontów, które można zatrzymać w wybranej, dowolnej pozycji, a następnie cicho zamknąć.
Projektant wnętrz Lublin - Urszula Tomaszewska
Zapraszam do przeczytania innych artykułów na naszej stronie:
Właściwe zaplanowanie układu sprzętu i blatów roboczych oszczędzi nam zbędnych kroków.
Poprawna aranżacja kuchni, daje łatwość w przygotowywaniu posiłków.
Co zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię?
Wystarczy trzymać się zasad ergonomii, oto kilka rad.
Trójkąt roboczy
Najczęściej prace kuchenne rozpoczynamy od wyjęcia produktu z chłodziarki. Później następuje jego mycie w zlewozmywaku oraz obróbka na blatach roboczych. Całość przygotowań kończy się przy kuchence.
Układ urządzeń kuchennych należy zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego.
Zasada ta mówi, że rozmieszczenie podstawowych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zmniejszyć czas poświęcony na codzienne zajęcia w kuchni.
Wyróżniamy 5 podstawowych stref:
- strefa zapasów,
- przechowywania,
- przygotowywania posiłków,
- zmywania,
- gotowania i pieczenia.
Nieopodal wejścia musi się również znaleźć szafka do przechowywania zakupów. Po niej zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze powinny oddzielać od siebie sprzęty kuchenne. koniecznie blat powinien znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem. Miejsce do odstawienia zaplanowane z dwóch stron kuchenki usprawnia przyrządzanie posiłków.
Wedle zasad wygody, czasami niestety nie da się tego w praktyce zastosować, główny blat roboczy powinien mieć co najmniej 80 cm i znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem.
Aranżacje wnętrz Lublin Vena |
Ułatwiajmy sobie życie
Bez wątpienia zastosowanie szuflad polepszy dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Wyjęcie czegoś umieszczonego z tyłu szuflady jest o wiele wygodniejsze niż wystawianie i wstawianie przedmiotów z szafki.
Szuflady z cichym domkiem umożliwiają korzystanie z kuchni bez hałasu. Idealnie zdają egzamin w otwartych kuchniach, bowiem kłapanie szuflad może rozpraszać uwagę osób korzystających z salonu. System do jednej szuflady podraża kuchnię o ok. 150 zł.
Podobne zastosowanie mają kosze cargo, należy jednak mieć na uwadze fakt, że kosze cargo zabierają nam część powierzchni szafki na system jezdny, tym samym jej pakowność jest mniejsza.
Specjalne spowalniacze można również stosować w drzwiczkach.
W górnych szafkach można zamontować specjalne mechanizmy, pozwalające na delikatne podnoszenie frontów, które można zatrzymać w wybranej, dowolnej pozycji, a następnie cicho zamknąć.
Projektant wnętrz Lublin - Urszula Tomaszewska
Zapraszam do przeczytania innych artykułów na naszej stronie: