zlewozmywak

O jego funkcjonalności decyduje zastosowany materiał oraz ilość i kształt komór. Bardzo często aranżując kuchnię, zlewozmywak spychamy do roli drugoplanowej. Kosztem jego wielkości staramy się zyskać drogocenne centymetry powierzchni roboczej.
Jest to podstawowy błąd projektowy, gdyż zlewozmywak jest miejscem, przy którym spędzamy bardzo dużo czasu.
Przygotowując posiłki, nie sposób ominąć zlewozmywaka, w którym zmywamy naczynia, płuczemy produkty, kroimy, suszymy, a nawet obieramy warzywa. Wykonujemy tu prawie wszystkie czynności związane z przyrządzeniem jedzenia, dlatego powinien on być jak najbardziej funkcjonalny i wygodny.

Obecna oferta rynkowa może przyprawić o zawrót głowy. Warto więc uporządkować swoją wiedzę, by wybrać najlepszą opcję. W zależności od sposobu montażu zlewozmywaki dzielimy na:

Zlewozmywak nakładany na szafkę

Jak sama nazwa wskazuje, opiera się na meblu kuchennym. Minusem takiego rozwiązania jest zaciekanie wody pomiędzy szczelinami. Zastosowanie silikonu pozwala zminimalizować to zagrożenie.

Zlewozmywak do wbudowania

Jest najczęściej stosowanym rozwiązaniem. Otwór wycina się na podstawie szablonu dostarczonego przez producenta. Pozwala to zachować ciągłość blatu. Przerwy powstałe przy styku z blatem wypełnia się specjalnymi uszczelkami.

Zlewozmywak do podbudowy

Naturalny kamień i ceramika to doskonałe materiały dla umieszczenia zlewozmywaka podwieszanego. Blat znajdujący się na meblach kuchennych powinien być wykonany z tworzywa odpornego na wodę, bo zlew jest mocowany do niego od spodu.

Zlewozmywak stanowiący całość z blatem

Idealnym, aczkolwiek kosztownym rozwiązaniem są zlewy stanowiące całość z blatem. Tego typu zlewozmywaki wykonuje się z kamienia lub z corianu.

Jedno czy dwukomorowy?

Ilość komór jest podyktowana szerokością zlewozmywaka.
Najczęstsze kombinacje to: 1 komora, 1,5 komory, 2 komory oraz 2,5 komory. Istotnym elementem w zlewozmywaku jest ociekacz.
Liczba i kształt komór decydują o funkcjonalności zlewu. Warto wnikliwie rozważyć liczbę komór i nie zmniejszać ich za wszelką cenę.

Najwęższe jednokomorowe zlewozmywaki montuje się w szafkach o szerokości: 40 cm, 45 cm, 50 cm. Stosuje się je przeważnie w małych kuchniach. Jeśli miejsce na to pozwala, taki zlew może mieć ociekacz.
Dużo wygodniejsze są zlewy półtora komorowe. Do umieszczenia ich szafka powinna mieć minimum 60 cm. Mniejsza komora może służyć do odcedzania. Takie zlewozmywaki sprawdzają się, gdy posiadamy zmywarkę. Dodatkowo może on być wyposażony w ociekacz.

Komfortowym rozwiązaniem są zlewy dwukomorowe. Jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca w kuchni warto go przewidzieć w aranżacji. Nawet jak posiadamy zmywarkę rzadko myjemy w niej garnki. Dwie komory dadzą wygodę. Wymagają one 80 centymetrowej lub nawet większej szafki. Tutaj także przydatny jest ociekacz.

Świetnym rozwiązaniem są  zlewozmywaki narożne. Wymagają szafek narożnych o wymiarach 90×90 cm. W wypadku giętych szafek narożnych wymiar ten wynosi 84×84 cm.
Do dużych kuchni produkowane są jeszcze większe zlewozmywaki.
Producenci oferują komory o różnej wielkości i kształtach, mniej lub bardziej regularnych, w zależności od upodobań klienta. Najpopularniejsze są kwadratowe lub prostokątne. Bardzo efektownie prezentują się zlewy w kształcie koła, owalu czy też trapezu.

 Kuchnie Lublin
Aranżacje wnętrz Lublin
Meble kuchenne Vena w Domixie