ABC sprzętu AGD


Zapoznanie się z ofertą rynku przed zakupem sprzętu AGD to bardzo poprawna kolejność. Oferta rynku jest tak bogata, że można zginąć w nawale informacji, tym bardziej, że każda sroczka swój ogonek chwali. Sprzedawcy, polecając nam sprzęt AGD, często kierują się swoim własnym interesem, a nie potrzebami klienta.


Będąc w ferworze zakupów, wpadamy w euforię i kupujemy sprzęt z funkcjami całkiem zbędnymi, z których tak naprawdę nigdy skorzystamy. Doradzam dużo dystansu przy podejmowaniu decyzji przy zakupie sprzętu AGD. Sądzę, że podejścia do nabycia nowej kuchenki powinny być co najmniej dwa. Pierwsze to wywiad. Następnie, po przespaniu się z tematem, weryfikacja funkcji. Po to, aby nie płacić za zbędne funkcje, należy przeanalizować z jakich będziemy rzeczywiście korzystać. Kuchenki dzielą się na trzy grupy:

Wolnostojące

To kuchenki nie wymagające zabudowy meblowej. Wykonywane są w dwóch wymiarach: 50 i 60 cm. Występują w kolorach: białym, srebrnym, brązowym i czarnym. Mogą to być kuchenki z płytą gazową i piekarnikiem elektrycznym oraz z piekarnikiem gazowym (coraz rzadziej spotykane). Atutem takiej kuchenki jest niższa cena niż pod zabudowę oraz o wiele większa powierzchnia płyty gazowej. Sprzęt jest jednak trudniejszy w utrzymaniu czystości, bowiem okruchy, które dostają się pomiędzy kuchenkę i szafkę, są dość trudne do wyczyszczenia. Rozważyć należy czy w naszym wnętrzu kuchenka będzie umieszczona razem z piekarnikiem, czy też oddzielnie.

Kuchenki pod zabudowę
Są to urządzenia przeznaczone do wbudowania w szafkę. Mają, w zależności od modelu, jeden lub dwa panele sterowania - daje nam to możliwość osobnego umieszczenia piekarnika, np. w słupku na wysokości oczu. Osobno umieszczona płyta gazowa lub elektryczna daje większe możliwości aranżacyjne. Pod nią można umieścić podręczne szuflady ze sztućcami i garnkami. Wbudowana w blat jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości.

Jednak płyta gazowa, usytuowana na blacie, jest, niestety, mniej pakowna od wolnostojącej. Czasami, w zależności od układu palników, trudno na niej pomieścić cztery garnki naraz.
Warto na to zwrócić uwagę przy zakupie płyty.

Jaką wybrać? Należy wybrać sprzęt zgodny ze swoimi potrzebami. Osobom niewiele gotującym w zupełności wystarczy urządzenie wyposażone w podstawowe funkcje. Kucharze z zamiłowania docenią urządzenia o bardziej rozbudowanych możliwościach.

Alfabet funkcji kuchenek

AquaClean

Specjalny pogram potrzebny do czyszczenia wnętrza piekarnika. Bardzo pomocna funkcja do czyszczenia piekarnika. Wymagają od użytkownika jedynie wlania do blachy pół litra wody i uruchomienia funkcji za pomocą odpowiedniego przycisku. Cały proces przebiega w temperaturze 50° C i trwa 30 minut, a po jego zakończeniu wystarczy przetrzeć piekarnik wilgotną szmatką.

Autofocus

Funkcja występująca w płytach ceramicznych, gwarantująca optymalny wybór wielkości pola grzewczego do wielkości naczynia. Takie rozwiązanie uniemożliwia włączenie pola, gdy naczynie umieszczone jest poza strefą grzejną.

Bezpieczna rączka

Rączka drzwiczek piekarnika kuchenki, uniemożliwiająca dzieciom otworzenie piekarnika.

Bezpieczne zawiasy

Zabezpieczają przed przygnieceniem palców i umożliwiają szybki demontaż drzwi piekarnika.

Blokada drzwi piekarnika

Zintegrowana w uchwycie mała dźwignia, zabezpieczająca drzwi przed niekontrolowanym otwarciem. Funkcja niezwykle przydatna dla rodzin z małymi dziećmi.

C max

Specjalna funkcja umożliwiająca bardzo szybkie nagrzewanie piekarnika do żądanej temperatury, zapewniająca oszczędność czasu.

Chłodny obieg powietrza

Włączenie wentylatora bez ustawiana temperatury sprawi, że w piekarniku można łagodnie rozmrażać mrożonki lub suszyć grzyby.

Drabinki do wkładów piekarnika

Specjalne boczne drabinki zrobione ze stali nierdzewnej, ułatwiające wsuwanie lub wyciąganie wkładów. Dodatkowo drabinki można łatwo zdemontować, aby umyć w zmywarce do naczyń. Po ich usunięciu, piekarnik jest wygodny w czyszczeniu.

Dual

Poszerzane podwójne pole grzejne stosowane w kuchniach elektrycznych ceramicznych. Umożliwiają one ekonomiczne ogrzewanie garnków o różnej średnicy. W zależności od wielkości naczynia można włączyć jedynie pole wewnętrzne lub dodatkowo pole zewnętrzne.

EcoClean

Specjalna emalia stosowana w piekarnikach. Jej atutem jest zdolność odbijania ciepła do wnętrza piekarnika. Dzięki temu ciepło równomiernie rozchodzi się we wnętrzu piekarnika, co dobrze wpływa na potrawę i na zużycie energii elektrycznej. Ponadto właściwości emalii zmniejszają ilość zanieczyszczeń osadzających się na ściankach piekarnika, co znacznie ułatwia proces czyszczenia.

Elektryczna zapalarka gazu

Rozwiązanie stosowane w niektórych kuchniach z płytą gazową, usprawniające obsługę urządzenia. Funkcja pozwala korzystać z kuchenki bez użycia zapałek. Elektryczna zapalarka może występować w dwóch wersjach - przycisku obsługującego wszystkie pola (w celu uruchomienia palnika należy przekręcić pokrętło i przycisnąć przycisk iskrownika) oraz pełnego zintegrowania z pokrętłem (w celu uruchomienia palnika wystarczy tylko przekręcić odpowiednią gałkę).

Emalia katalityczna

Wysokiej jakości specjalna emalia, którą pokrywa się wnętrze piekarnika, a zwłaszcza trudno dostępne miejsca. Jej rolą jest wchłanianie drobin tłuszczu i rozkładanie ich podczas grillowania lub pieczenia.

Emalia łatwoczyszcząca

Świetnej jakości materiał, którym poryte są wnętrza piekarników. Bardzo gładka powierzchnia o niedużej przyczepności powoduje niski stopień jej zabrudzenia i szybkość czyszczenia. Jest ona niezwykle trwała.

Funkcja Pizza

Specjalny program wielofunkcyjnego piekarnika, służący specjalnie do przygotowania ciasta oraz pizzy, tak, aby były one soczyste w środku i chrupiące na wierzchu. Dzięki rozprowadzaniu ciepła w podobny sposób jak ma to miejsce w piecu opalanym drewnem udaje się osiągnąć ten efekt.

Grzejnik dolny

Sposób pieczenia bardzo przydatny do opiekania spodów ciast w formach ustawionych na ruszcie.

Grzejnik dolny i grzejnik górny

Potrzebny do pieczenia chleba lub pieczenia dziczyzny w brytfannie.

Grzejnik górny

Metoda nagrzewu nadaje się do pieczenia górnej części ciast i tak zwanego zarumieniania.

Higliht

Nazwa szybkogrzejnych pól, używanych w kuchniach elektrycznych ceramicznych, charakteryzujących się bardzo krótkim czasem nagrzewu. Maksymalna temperatura osiągana jest w ciągu zaledwie kliku sekund.

Opiekacz i grzejnik górny

Sposób nagrzewu, w czasie którego włączony jest opiekacz oraz grzejnik umożliwiający uzyskanie większej powierzchni grzejnej. Funkcja potrzebna do grillowania na ruszcie dużych porcji oraz opiekania drobiu na rożnie obrotowym.

Opiekacz elektryczny

Umieszczona w górnej części piekarnika grzałka, pozwala na przyrządzenie różnych potraw z grilla – opiekanie sporych porcji mięsa, przygotowywanie kiełbasek rusztu, tostów, itp. Chrupkie potrawy uzyskuje się, opiekając je przy włączonym wentylatorze.

Oświetlenie piekarnika

Żarówka znajdująca się we wnętrzu piekarnika. Oświetlenie umożliwia użytkownikowi kontrolować procesy pieczenia.

Palnik WOK

Specjalny palnik gazowy z podwójnym lub potrójnym płomieniem, cechujący się większą mocą oraz szybszym ogrzewaniem naczynia. Bardzo przydatna funkcja przy gotowaniu pierogów - nie rozklejają się. Pozwala szybko zagotować wodę.

Podwyższony rant

Występuje w kuchniach elektrycznych ceramicznych. To specjalna podwyższona ramka na płycie, zatrzymująca płyny kipiące w trakcie gotowania na polu płyty. Zabezpiecza on meble przed zalaniem.

Pole brytfanka

Pole grzejne zastosowane w kuchniach ceramicznych o kształcie połączonego okręgu i półokręgu, umożliwiające użytkowanie nietypowych naczyń z dnem o przekroju okrągłym lub owalny, np. brytfanny.

Potrójne pole grzejne

Poszerzone, potrójne pole grzejne stosowane w kuchniach ceramicznych umożliwiające precyzyjne dopasowanie średnicy do wielkości stawianego na nim garnka. Dzięki temu oszczędzamy energię elektryczną, nie tracimy ciepła, ogrzewając małe naczynie.

Programator elektroniczny Te

Programator, pełniący rolę minutnika z sygnalizatorem dźwiękowym, umożliwiający programowanie godziny włączenia i wyłączenia piekarnika, a także przedniego lewego pola grzejnego płyty ceramicznej. Wyświetlacz elektroniczny wskazuje bieżący czas.

Programator elektroniczny Tt

Programator, umożliwiający programowanie godziny włączenia i wyłączenia oraz przedniego lewego pola grzejnego płyty ceramicznej. Programator wyposażony jest w specjalną termosondę, która umożliwia kontrolowanie temperatury przygotowywanej potrawy. W momencie kiedy potrawa osiągnie żądaną temperaturę piekarnik wyłączy się automatycznie, o czym poinformuje równocześnie sygnalizacją dźwiękową. Czytelny wyświetlacz elektroniczny wskazuje bieżący czas i temperaturę wewnątrz potrawy.

Prowadnice teleskopowe

Specjalne prowadnice zastosowane w niektórych piekarnikach elektrycznych, umożliwiające pojedyncze bardzo proste wkładanie bądź wyjmowanie blach, bez konieczności sięgania ręką do nagrzanego wnętrza. Każdy teleskop wyposażony jest w ogranicznik wysunięcia, a specjalna konstrukcja powoduje, że prowadnice zachowują poziom nawet przy całkowitym wysunięciu. Można je obciążać aż do 15 kg. Podczas czyszczenia piekarnika można je łatwo zdemontować bez użycia specjalnych narzędzi. Wykorzystanie stali nierdzewnej zapobiega korozji.

Rożen obrotowy

Rodzaj rożna elektrycznego umożliwiający opiekanie znacznych porcji mięsa w sposób obrotowy. W zależności od wielkości potrawy można włączyć grzałkę opiekacza lub dodatkowo grzejnik górny.

Ruszt dzielony

Ruszt stosowany na płytach kuchniach gazowych i gazowo-elektrycznych, w formie dwóch oddzielnych części. Forma dzielona ułatwia ich czyszczenie.

Ruszt jednoczęściowy

Ruszt używany na płytach w kuchniach gazowych i gazowo-elektrycznych w formie jednej całościowej siatki. Jest stabilnym podłożem dla garnków o zróżnicowanej wielkości.

Sabaf

Rodzaj palnika stosowanego w elektrycznych płytach ceramicznych, umożliwiający zaprogramowanie samoczynnego zredukowania stopnia grzania. Stawiając garnek na płycie nastawiamy najczęściej na najwyższy stopień grzania, by po kliku minutach zmniejszyć go na dowolny niższy poziom. Redukcja stopnia grzania nastąpi automatycznie po uprzednim zaprogramowaniu. Funkcja ta pozwala nam na zajęcie się innymi sprawami podczas gotowania.

Szaszłyk

Specjalny wieloszpilowy obrotowy rożen, ułatwiający szybkie i proste przygotowanie dużej porcji pieczonego mięsa. Pozwala on na pieczenie na wszystkich czterech szpilach jednocześnie mięsa o całkowitej wadze łącznej do 1 kg w ciągu zaledwie 40 minut.

Szybkogrzejna płyta elektryczna

Pole grzejne używane w niektórych, kuchniach elektrycznych lub gazowo-elektrycznych w formie płytki żeliwnej cechującej się podwyższoną mocą, co wpływa na skrócenie czasu przygotowania posiłków. Płyta taka oznaczona jest na środku czerwonym punktem.

Termoobieg

Funkcja, której podstawę stanowi wentylator wraz ze specjalną grzałką, zapewniający utrzymanie wewnątrz piekarnika równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza, z możliwością regulacji temperatury w zakresie około 50-280° C.

Termoobieg umożliwia przygotowanie potraw na kilku poziomach równocześnie. Pieczenie w strumieniu gorącego powietrza pozwala na obniżenie temperatury w piekarniku oraz skrócenie czasu wypieku, a przez to zmniejszenie zużycia energii. System ten umożliwia zminimalizowanie stopnia zabrudzenia komory oraz na poprawienie walorów smakowych potraw poprzez ograniczenie wypływu tłuszczów.

Termoobieg i grzejnik dolny

Sposób nagrzewu, w którym współdziała wentylator grzała pierścieniowa oraz grzejnik dolny. Dzięki równomiernej cyrkulacji powietrza możliwe jest pieczenie placków i drobnych ciastek na kilku poziomach równocześnie. Taka metoda nagrzewu nadaje się znakomicie do wypieku pizzy, a także do pieczenia ciast z owocami.

Termosonda do potraw

Specjalny czujnik kontrolujący temperaturę wewnątrz potrawy podczas pieczenia. Piekarnik wyłącza się automatycznie w chwili osiągnięcia właściwej temperatury oraz włącza alarm. Termosonda pozwala uniknąć niedopieczonych potraw.

Timer mechaniczny

Pokrętło usytuowane na panelu sterowniczym, w kuchniach sterowanych ręcznie, umożliwiające ustawienie czasu pracy piekarnika.

Uniwersalna taca szklana

Elegancka żaroodporna taca szklana nadająca się do pieczenia mięs, ciast, podgrzewania posiłków. Jest lekka, odporna i prosta w czyszczeniu. Można bezpośrednio w niej podawać potrawy na stół.

Wentylator + opiekacz

Ciepło wytwarzane podczas opiekania podlega cyrkulacji za sprawą włączonego wentylatora. Funkcja ta jest użyteczna do opiekania dużych porcji mięsa. Bez potrzeby obracania go na ruszcie. Obieg gorącego powietrza sprawia zasklepianie porów mięsa, co zapobiega wypływowi tłuszczu. Przyrządzane potrawy są chrupkie, a wnętrze piekarnika jest stosunkowo czyste.

Wkład z emalii katalitycznej

Emalia katalityczna degraduje w wysokiej temperaturze wszystkie znajdujące się na niej substancje tłuszczowe i pozostałości potraw. Po ich wypaleniu wnętrze piekarnika czyści się miękką ścierką lub zmiotką lub przy większych zabrudzeniach ciepłą wodą. Zaletą emalii katalitycznej jest jej stosunkowo jasna barwa co sprawia że komora piekarnika jest dobrze widoczna. W razie znacznego zabrudzenia wkłady z emalii katalitycznej można łatwo wymienić.

Wskaźnik ciepła resztkowego

Specjalny wyświetlacz umieszczony na płycie ceramicznej, oddzielny dla każdego pola grzejnego informuje użytkownika o tym, które pole grzejne jest nadal ciepłe. Ta bezpieczna funkcja zapewnia wygodę obsługi i energooszczędność poprzez wykorzystanie nagromadzonego ciepła do dalszego gotowania lub podgrzewania.

Zabezpieczenie przeciwwypływowe

Dotyczy palników płyty gazowej lub palnika w piekarniku elektrycznym. Automatycznie odcina dopływ gazu w sytuacji jego zalania lub zdmuchnięcia. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie dochodzi do zatrucia się ulatniającym gazem.

Zdejmowane drzwi piekarnika

Rozwiązanie umożliwiające całkowite ściągnięcie drzwi piekarnika co umożliwia jego czyszczenie.

Różne rozwiązania tego tematu można zobaczyć na www.kuchnie-vena.pl 

 Meble kuchenne Lublin Vena
Aranżacje wnętrz Lublin Vena Urszula Tomaszewska