W większości mieszkań w bloku nie można podłączyć okapu do szybu wentylacyjnego. Często montujemy je potajemnie, narażając się na niepotrzebny stres podczas okresowych kontroli z zakładu gazowniczego. Na szczęście producenci okapów pomyśleli o takich sytuacjach i stworzyli urządzenia dwufunkcyjne. Okap, który nie jest podłączany do komina nazywany jest pochłaniaczem. Filtruje on zapachy powstałe podczas gotowania i przeciwdziała osadzaniu tłuszczu na meblach za pomocą odpowiednich filtrów. Węgiel oczyszcza powietrze z nieprzyjemnych zapachów. Taki okap wymaga co jakiś czas wymiany wkładek, bowiem aktywny węgiel się zużywa. Filtry przeciw tłuszczowe myje się raz na miesiąc w zmywarce lub w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Okap, który odpowiednią rurą jest podłączony do komina nazywany jest wyciągiem. W okapie podłączonym do wentylacji nieczystości wyrzucane są do przewodu wentylacyjnego. Skuteczniej odprowadza temperaturę powstającą w kuchniach podczas gotowania. Jest tańszy w utrzymaniu. Jego wadą jest przymusowa lokalizacja blisko komina. Jeśli umieszczamy go dalej, rury możemy ukryć w suficie podwieszanym. Przy zakupie należy się upewnić, co do typu okapu. Nie każdy okap może być pochłaniaczem, za to każdy okap może być wyciągiem. Wydajność okapów jest zróżnicowana i można ją regulować. Dopasujmy wydajność okapu do kubatury naszej kuchni. Wentylator zasysający powietrze do okapu ma przeważnie trzy biegi. Od mocy wentylatora zależy wydajność okapu. Określana jest ona w metrach sześciennych na godzinę. Głównym urządzeniem w okapie jest wentylator, który sprzężony jest z silnikiem. Odpowiada on za wydajność cyrkulacji powietrza. Prawidłowo dobrany okap powinien przefiltrować całe powietrze z kuchni co najmniej 6 razy w ciągu godziny. Jak policzyć jaka jest nam potrzebna wydajność okapu do naszej powierzchni? Prawidłowo dobrany okap powinien przefiltrować całe powietrze z kuchni w ciągu godziny: • I bieg, jeżeli jest mała ilość pary - 6 razy • II bieg, jeżeli jest średnia ilość pary - 9 razy • III bieg, jeżeli jest duża ilość pary - 9 razy Wpływ ma także wielkość kuchni. Jej kubaturę mierzymy w m 3 . Wynik ten otrzymamy poprzez pomnożenie powierzchni w m 2 przez wysokość kuchni. Przykład: Kuchnia zamknięta o powierzchni 12 m 2 x 2,5 m wys. = 30 m 3 kubatury kuchni. Kuchnia otwarta na salon lub jadalnię o powierzchni 24 m 2 x 2,5 m wys. = 60 m 3 kubatury kuchni. Przykład obliczenia wydajności okapu przy kuchni zamkniętej kubatura x ilość cykli wymiany powietrza w ciągu godziny = wydajność okapu Kuchnia zamknięta kubatura 60 m ilość cykli wymiany powietrza w ciągu godziny wydajność okapu powinna wynosić I bieg 6 360 m 3/h II bieg 9 270 m 3/h III bieg 12 360 m 3/h Przykład obliczenia wydajności okapu przy kuchni otwartej kubatura x ilość cykli wymiany powietrza w ciągu godziny = wydajność okapu Kuchnia otwarta kubatura 60 m ilość cykli wymiany powietrza w ciągu godziny wydajność okapu powinna wynosić I bieg 6 360 m 3/h II bieg 9 540 m 3/h III bieg 12 720 m 3/h Wydajność podawana jest w m 3/h (metrach sześciennych na godzinę). Okapu kuchennego możemy używać również do wentylacji powietrza w całym mieszkaniu. Przydatne jest to szczególnie w zimie, kiedy ze względu na spore mrozy nie jest możliwe otwieranie okien, a trzeba wywietrzyć mieszkanie. Okap, aby w pełni zdawał egzamin powinien być zawieszony od 65 do 80 cm nad płytą grzewczą kuchenki. W przypadku kuchenki gazowej optymalna wysokość zawieszenia wynosi 75 cm nad blatem. W wypadku zastosowania płyty elektrycznej okap należy zamontować nad ok. 70 cm . Standardowo okapy produkowane są w trzech szerokościach: 50, 60 i 90 cm . Należy dobierać okapy zgodne z szerokością kuchenki. Przy zamontowaniu okapu węższego niż kuchenka istnieje ryzyko opalania się boków szafek górnych. Szczególną uwagę należy zwrócić na głośność pracy okapu. Zbyt hałaśliwy zniechęca do korzystania z niego. Jest to szczególnie ważne, gdy łączymy kuchnię z salonem. Zbyt głośny może przeszkadzać w oglądaniu telewizji. Przykładowe pomiary głośności niektórych urządzeń kuchennych pozwolą sobie lepiej wyobrazić stopień hałasu. Woda płynąca z kranu do zlewu okrągłego Inox – 65 dB płonący płomień gazowy - 45 dB, gotująca się woda na gazie w czajniku metalowym – 50 dB Zaleca się zakup okapu, którego głośność nie przekracza 56 dB na średnim biegu pracy silnika. Oprócz eliminowania zapachów okapy stanowią także dekorację kuchni. To jeden z najbardziej widocznych sprzętów gospodarstwa domowego. Można znaleźć okapy o różnorodnych kształtach: od tradycyjnych – nawiązujących do kominów nad piecami węglowymi, przez nowoczesne o różnorodnych formach: kwadratowe, owalne, okrągłe, lakierowane lub wykonane ze stali szlachetnej. Z szybą, a nawet z... telewizorkiem. Typy okapów¬ Podszafkowe. Bardzo tradycyjnym rodzajem są samodzielnie wiszące okapy podszafkowe. Można powiesić pod szafką kuchenną lub zamontować bezpośrednio do ściany. Okapy te zajmują niewiele miejsca, dlatego doskonale sprawdzają się w małych kuchniach. Ich niska cena także zachęca do zakupu. Ich słabą stroną jest najczęściej niewielka wydajność. Nie jest to dobre rozwiązanie do dużych lub jednoprzestrzennych wnętrz. Okapy do zabudowy. Ten rodzaj okapów przystosowany jest do montażu w specjalnie skonstruowanych szafkach lub konstrukcjach. Najbardziej znane z tej grupy są okapy teleskopowe, inaczej zwane szufladowymi. Główny mechanizm tego okapu zamontowany jest w górnej szafce. Uruchamiają się po wyciągnięciu z szafki. Wysuwana „szuflada” powoduje zwiększenie powierzchni pochłaniającej i uruchamia zamontowane w okapie oświetlenie. Okapy teleskopowe są zwykle wydajniejsze od podszafkowych. Szafkę, w której zamontowany jest okap, można wykorzystać do przechowywania potrzebnych rzeczy. Ich zaletą jest to, że wraz z resztą mebli kuchennych tworzą całość. Okapy szafkowe zabudowane (tzw. wkłady). Czasami w stylizacji kuchni przewidziany jest okap w formie kominka. W takiej sytuacji bardzo przydaje się ten typ okapu stanowiący rodzaj wkładu. Urządzenie umieszcza się w spodniej części zabudowy wykonanej z gips- kartonu. Okapy kominowe przyścienne. Bardzo popularnym typem okapów niezależnie wiszących są okapy kominowe. Są to okapy przyścienne. Montowane są one nad kuchenką, tuż przy ścianie. Rura odprowadzająca zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego ukryta jest w dekoracyjnym pionowym kominie. Tego typu okapy mają najczęściej stalowe wykończenie i proste, geometryczne kształty. Mogą stanowić dużą ozdobę w nowoczesnej kuchni. Dobrze sprawdzają się okapy o skośnej budowie, których kąt nachylenia wynosi ok. 45 stopni. Dzięki takiej konstrukcji jest bardzo wygodny dostęp do kuchenki. W tego typu okapach występuje również wzornictwo stylizowane. Modele rustykalne nawiązują do starego, ludowego stylu. Często wykończone są drewnem. Okapy wyspowe. Pod względem konstrukcji podobne są do okapów kominowych. Różnica polega na sposobie zamontowania. Okapy wyspowe montowane są śrubami do sufitu. Dzięki takiej budowie mogą wisieć w niemal każdym miejscu. Przeznaczone są one do kuchni, w których płyta grzewcza kuchenki znajduje się na środku pomieszczenia, na tzw. wyspie. Imponują nowoczesnym wzornictwem. Są to jednak bardzo drogie okapy. Zastosowanie okapu wyspowego wymaga przemyślanego przygotowania technicznego związanego z podłączeniem wszelkich mediów. Okapy narożne. Jak można się domyśleć z nazwy służą to montażu w rogu kuchni. Dość rzadko się je stosuje, a ich wysoka cena nie zachęca do aranżowania ich w kuchni. Akcesoria w które może być wyposażony okap mogą przyprawić o zawrót głowy. W nowoczesnych modelach okapy obsługiwane są przez specjalny panel dotykowy lub nawet pilota. Niektóre z nich wyposażone są w elektroniczny zegar lub cyfrowy wyświetlacz, informujący o poziomie pracy wentylatora. W niektórych modelach spotyka się sensor zapachu. Czujnik ruchu uruchamia pracę w momencie pojawienia się użytkownika w kuchni i kończą po jego wyjściu. W innych typach, timer umożliwia działanie okapu jeszcze przez kilkanaście minut po opuszczeniu przez nas pomieszczenia. Mniej typowe mają nawet wbudowany odtwarzacz mp3 lub radio. Spotyka się nawet okapy z wmontowanym telewizorem. Nic… tylko gotować. Jest to mój artykuł opublikowany w www.we-dwoje.pl Projektant wnętrz Lublin Urszula Tomaszewska Aranżacje Wnętrz Lublin Vena